3Ds Max Print Size Assistant

Merhaba ;
Bu makalemiz’de 3Ds Max’de dijital baskılarınız için çözünürlülük, boyut ve DPI ayarlarının nasıl yapıldığını ve hazırlandığını inceleyeceğiz.
3Ds Max’de dijital baskılarınız için tam ölçülerinde ve istenilen ebatlar da render çıktıları alabileceğinizi biliyormuydunuz. Belki bir çok kişi bunun farkında bile değil, ama 3Ds Max bunu sizin için yapabiliyor hemde oldukça iyi bir şekilde ve en basit yoldan.
Bunun için Print Size menüsünü kullanmanız ve gerekli ayarları girmeniz yeterli oluyor. Şimdi bunun nasıl yapıldığına bakalım ;
- Rendering menüsü içinde yer alan Print Size Assistant’a tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki gibi bir diyalog penceresi açılıyor, baskı için alacağımız render’ın ayarlarının %90’nini burdan yapacağız ;
Rendering > Print Size Assistant seçeneğine tıklıyoruz ve karşımıza ayarları yapacağmız ekran çıkıyor ;
- Açılan ekran’da yapacağmız baskımız için ayarları yapacağımız bir çok seçenek çıkıyor, burada yer alan tüm işlemleri dikkatli yapmamız gerekiyor çünkü yapacağımız her değişiklik ve ayarlama baskı kalitemizi doğrudan etkiler ;
Bu ekran yer alan seçenekleri sırası ile tek tek inceleyelim ;
Bölüm 1 > Paper Size :
Custom : Bu seçeneğe tıkladığınız zaman standart kağıt ölçüleri karşınıza çıkacaktır, A0-A1-A2-A3-A4 gibi en çok kullanılan kağıt ölçüleri hazırlayacağınız baskı ebadları bu ölçüler de ise size uygun olanı seçip devam edebilirsiniz ama farklı ebad’lar da ise Paper Width ve Paper Height alanlarından sizin için uygun olan değerleri girmeniz gerekmekte.
Choose Unit : Bu alan’da yer alan mm ve inches değerleri sizin hangi ölçü biriminde çalıştığınızı belirtmeniz içindir, size uygun olanı seçmeniz gerekmekte, standart olarak mm seçili gelir.
Choose DPI Value : En önemli kısımlardan birisi bu alandır burada render işlemi sonucunda alacağınız resim’in kaç DPI olacağını belirliyorsunuz, yani 72 DPI ile 600 DPI arasında ciddi bir baskı kalitesi farkı bulunur ama siz baskı boyutunuz ne olursa olsun en düşük 150 DPI en yüksek 300 DPI olarak seçim yaparsanız kaliteli bir sonuç alırsınız.
Portrait and Lanscape : Bu alan için çok bir şey söylemeye gerek yok yatay mı ? Dikey mi ? bunu belirtiyorsunuz.
Imahe Width / Image Height (En x Boy) : Bu alan şayet özel bir baskı ebad’ına sahipseniz en boy oranlarını buradan belirtiyorsunuz, hemen altında size sıkıştırılmamış olarak tahmini dosya boyutunu yazar. (Uncompressed file size)
DPI (Çözünürlük) : Bu alana yukarı da bahsettiğimiz çözünürlülük değerini giriyorsunuz, ister yukarıda belirtilen standart değerleri uygularsınız, isterseniz kendiniz bir değer girebilirsiniz.
Bölüm 2 > Rendering :
Bu alan render çıktınızın nereye kaydedileceği, alpha kanalı kayıt etmek isteyip istemidiğinizi, renderın sıkıştırılıp sıkıştırılmayacağını ve gerekli render ayarlarını yapıp render işlemini başlatabileceğiniz alandır, şimdi sırası ile inceleyelim ;
Save File : Bu alan render çıktınızın nereye kayıt edileceğini belirteceğiniz alandır.
Save Alpha Channel : Alpha kanallı bir çıktı istiyorsanız bunu işaretlemeniz yeterli olacaktır.
Compress File : Render çıktınızın, sıkıştırılmasını istiyorsanız bunu işaretleyin.
Render Setup : Bu seçeneğe tıklarsanız, hangi render motorunun seçili olduğunun bir önemi yok, standart render ayarlarının yapıldığı pencereye geçiş yaparsanız.
Render : Bu butona tıkladığınız zaman render işlemi başlar.
Tüm ayarlar bu kadar, oldukça sade bir kullanıma sahip ve doğru ayarlamalar ile tam istediğiniz sonucu ssize baskı’ya hazır bir render çıktısı olarak verecektir.
Görüşmek üzere….