3ds Max Arayüz ve Temel Bilgiler – 9

04. Kasım 2019 3Ds Max 0

Standart ve Extended Geometrik Objeleri çizme ve değiştirme işlemleri

3ds Max programında bir çok yoldan modelleme yapılabilir, bu yöntemler içinde en çok kullanılan yöntemlerden biri, bu bölümde göreceğiniz Standart ve Extended objelerden türetilmiş extended primitives 3 boyutlu hazır geometrileri kullanmaktır. Bu bölümde bu geometrik objelerin çeştlerini, nasıl çizildiğini ve parametrelerini öğreneceksiniz. Bu objeleri ne kadar iyi tanırsanız, ileride öğreneceğiniz modelleme araçlarını bu objeler üzerinde kullanılabilirve bir heykel traş gibi sonuca en kısa zamanda giderek istediğiniz çizimleri yapabilirsiniz.

Bu bahsettiğimiz objeleri

Command panel > Create > Geometry > Standart Primitives ve Extended Primitives altından ekleyebilirsiniz.

  

Standart Primitives (Standart Basit Geometriler) altında kutu, küre, silindir, koni, pramit v.b. gibi objeleri çizbilirsiniz. Extended Primitives altındaki objeler standart objelere benzerler ama parametreleri ile biraz daha karmaşıktırlar. Örnek olarak Kutu (box) yerine chamferbox yani köşeleri yuvarlak kutular çizebiliriz. Şimdi bu objelerin çeşitleri nelerdir ve sahnemize nasıl ekleriz sorularının cevaplarına bakalım.

Objeler Nasıl Çizilir ?

Mouse kullanarak çizim yapma; 3ds Max de çizim yapmanın en çok kullanılan ve en pratik yöntemidir. Çünkü mouse ile yaptığınız hızlı bir çizimi daha sonra çok rahat bir şekilde parametre vererek değiştirebilirsiniz.

Extended Primitives Menüsü ile bir Obje Çizelim

Chamferbox:

1- Command Panel > Create > Geometry > Standart Primitives üzerine tıklayarak açılan menüden Extended Primitives seçelim ve yeni ekrana gelen panel üzerinden Chamfer Box butonuna tıklayalım

  

2- Tıkladığımızda buton mavi renk olacaktır Mouse ikonunu perspektif çalışma ekranına getirin.

3- Mouse sol tuşa basarak sürükleyin, bu sizin tabanın genişliği ve uzunluğunu vermenizi sağlayacak. İstediğiniz taba büyüklüğünü elde ettikden sonra tıklayın.

4- Şimdi ise yüksekliğini verebilirsiniz. Yüksekliğini verdikten sonra bir defa daha tıklayın.

5- Bu seferde kutunuzun köşelerini yuvarlamanızı sağlayacak fillet değerini mouse aşağı yukarı dik haraket ettirerek verin ve tekrar tıklayın. Bu tıklama ile çizimi bitirdiniz. Daha sonra bir sonraki resimde gördüğünüz gibi parameters altndaki Lenght (uzunluk)i Width (Genişilik), Height (Yükseklik) ve Fillet değerlerinin olduğu parametre kutucuklarına klavyeden rakam girebilirsiniz.

Chamferbox objesinin köşelerini yuvarlayan değer Fillet parametresidir. Bazen fillet değerinin köşelerde yaptığı etki yumuşak gözükmez. Bu durumda fillet segments ile köşelerdeki segment çizgilerini arttırarak obje daha yumuşak gösterilebilir.

Grid (Izgara) ve Koordinat Sistemi

Çalışma ekranının ortasında yer alan çizim yaparken referans olarak kabul ettiğimiz belli eşit ölçülerde karelerden oluşan düzlemsel ızgaradır. 3ds Max de sahnenin büyüklüğü uzay büyülüğü olarak kabul edilir. Yani sonsuzdur. Çalışma ekranın da gördüğünüz gibi ızgarayı ortadan bölen iki kalın çizgi sonsuzdan gelerek orjinde birleşir. Origin X,Y,Z koordinat sistemine göre çalışma sahnemizin merkezidir.

Çalışma Ekranından Gridi Kaldırma 

Izgarayı (Grid) çalışma ekranı isminin üzerine sağ tıklayarak sonra açılan menüden “Show Grid” tıklayarak kapatabilirsiniz. Ayrıca kısayol tuşu kullanarak, klavyeden “G” harfine basarakda kaldırabilirsiniz. Tekrar “G” harfine basarak da geri getirebilirsiniz.

X,Y,Z koordinat sistemine göre çalışma ekranında eksenlerin yönünü anlamak için çalışma ekranının sol alt köşesinde yer alan kırmızı(X), yeşil(Y), mavi(Z) tripod grafiğini referans alabilirsiniz. Tripod size X,Y ve Z eksenlerin ne tarafa olduğunu gösterecektir. Bu yönler koordinat sisteminde  (+) X, Y, Z yi gösterir. Tripod işaretinin tam tersi olan yönler (-) eksi eksenlerdir.Sahneyi döndürdüğünüzde bu eksenleri gösteren grafikde döner. Dolayısıyla yönünüzü hiç kaybetmezssiniz.

Grid ayarlarını main toolbar üstündeki ama menülerden (main menü) Customize > Grid and Snap Settings girerek değiştirebilirsiniz.

Grid Spacing, ızgarayı oluşturan karelerin bir kenar zunluğudur.

Major Lines every Nth Grid Line, yaptığınız değişiklik 2 boyutlu çalışma ekranlarında kare sayısını artırır.

Perspective View Grid Extents, parametreside perspektif ekranında ki kare sayısını arttırır.

Her çalışma ekranın kendine ait bir grid i vardır. Çizimleri yaptığımızda objelerimizin çizim merkezi gridin üzerine gelir. Mouse ikonunu çalışma ekranı üzerinde nereye götürürseniz götürün yapacağınız çizim ızgaranın üzerinde olacaktır. Farklı görünüşler üzerinde yapacağınız çizimlerde o görünüşlere ait ızgaraların üzerinde olacağı için çizeceğiniz objelerde ona göre sahnede yerleşecektir.