Autodesk Backburner Nedir ? Nasıl RenderFarm Oluşturulur ? Bölüm – 1

02. Ekim 2014 3Ds Max 0
Autodesk Backburner Nedir ? Nasıl RenderFarm Oluşturulur ? Bölüm – 1

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda 3Ds Max Net render nedir ?, Backburner Nedir ? Ne işe yarar ?, faydaları neler ? çalışma mantığı ve sistemi hakkında temel bilgilere değineceğiz. Yazımız Toplam 2 bölümden oluşacaktır.

Autodesk Türkiye’de yer alan yazımdır.

Öncelikle Net Render ve Backburner’ın ne olduğundan bahsedelim ;

Net Render :

Net Render’dan önce bilmeniz gereken ilk şey Batch Render menüsüdür. Basit bir yol haritası çizmek gerekirse;

BATCH RENDER > NET RENDER > BACKBURNER

Net Render size render alacağınız sahnenin netwok’ünüzde yer alan bilgisayarlara sahnenizin renderının yaptırılmasını sağlayan sistemdir. Backburner  Net Render komutu altında çalışır.

Batch Render :

Batch render hem backburner sistemi ile hem de tekil render sisteminde çalışabilen bir komuttur.  Tekil render sistemi sadece tek bilgisayara render aldırmak istediğiniz zaman net render seçeneğinin seçmeden render butonuna basmanızla başlar ve belirttiğiniz klasöre kayıt eder. Aynı anda 1 kamera veya bir çok kamera’yı render edebilir. Backburner ve net render sistemini kullanabilmeniz için batch render menüsünü kullanmanız gerekmektedir.

backburner-3.jpg

backburner-4.png

Backburner’a Giriş

Yukarı da bahsettiğimiz gibi batch render menüsünde gerekli ayar ve seçimlerinizi yaptıkdan sonra render butonuna bastıkdan sonra aşağıda resim’de görzüktüğü gibi bir pencere açılacaktır.

backburner-5.png

Bu pencerede yapılması gereken ayarlardan bahsedeceğiz, şunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz, az da olsa temel olarak windows network ayarlarından anlamanız gerekiyor, çünkü backburner TCP/IP konfigürasyonuna göre iPv4 ve iPv6 sitemine göre çalışmaktadır.

Şimdi Backburner’ın ilk ayarlarının yapıldığı Network Job Assignment penceresinde yer alan ayarları inceleyelim :

backburner-6.png

Job Name : Batch Render ile göndermiş olduğunuz sahnenizin ismi burada yazar, şayet aynı sahneyi tekrar göndermeniz gerektiğin de size hata mesajı verir, o zaman hemen yanında yer alan + butonuna tıklayarak işin ismini değiştirebilirsiniz.

Description : Bu alan göndermiş olduğunuz iş hakkında açıklama yapmanızı sağlar.

Enter Subnet Mask : Bu alan network’ünüzün alt ağ maskenizi girmeniz gerekmektedir. Varsayılan olarak 255.255.255.0 olarak gelir ve çoğu ağ’da bu değerler varsayılandır. Özel durumlar da değişiklik gösterebilir, olası durumlarda alt ağ maskenizin ne olduğunu öğrenmek için ağ yöneticiniz ile görüşebilirsiniz.

Connect : Bu buton sizi backburner’a bağlayacak butondur. Connect butonuna tıkladığınız şayet hiçbir sorun yok ise bağlantınız sorunsuz bir şekilde gerçekleşecektir. Connect butonu Disconnect olmadığı sürece backburner çalışmaz.

Automatic Search : Bu alan otomatik olarak seçili gelir ve subnet mask adresiniz değişmediği sürece seçili olarak kalması gerekir.

Refresh : Yenile butonu connect dedikten sonra sağ üst kısımda çıkacak bilgisayar listesini yeniler.

     Priority : Bu alan da göndereceğiniz işin öncelik değerini belirliyorsunuz. 50 standart değer olup hiçbir işe öncelik tanımaz, gönderim sırasına göre işlerinizin render işlemi yapılır. Şayet 50 veya üzeri veya Critical seçeneğini seçerseniz, göndermiş olduğunuz render işiniz öncelik hakkı kazanır ve boşa çıkan ilk bilgisayar tarafından render işlemi yapılmaya başlar.

     Options : Bu alan resimde göründüğü üzere bir çok seçenek mevcut, ve en önemli alanlardan biriside burasıdır, şöyle ki bu alan da yapacağınız değişiklikler direk yapacağınız render sonuçlarını etkiler. Bu yüzen burada ki seçenekleri belirler iken ne seçtiğinize ve ne istediğinize çok iyi karar vermeniz gerekiyor. Şimdi bu alan daki seçeneklerin neler olduğunu inceleyelim ;

Enabled Notification : Bu seçeneği seçerseniz, render işlemi sırasında oluşan hataları, biten render işlemlerini size mail yolu ile haber verir.

Split Scanlines : Bu seçenek alacağınız render’ın her bir bilgisayara tek tek mi yaptırlacağını yoksa aynı kamera’nın network’ünüz de yer alan bilgisayarlara bölüştürülerek mi yaptırılmasını belirleyen kısımdır. Bu seçenek çok önemlidir,  şöyle ki ;

Ağınız da 10 bilgisayarınız var ise bu alan da yer alan Define butonuna tıklayarak açılan pencerede number of strips kutucuğunun yanında ki alana 10 yazmanız durumunda sahneniz 10 parçaya bölünerek render alınacak ve bütün bilgisayarlar render işlemini bitirdikden sonra bu parçalar backburner manager tarafından otomatik olarak birleştirilecektir. (Backburner manager’dan ilerde bahsedeceğiz.)

                             Şayet bu seçeneği aktif etmez iseniz 1 kamera render ettirseniz bile ağınızda ki bilgisayar sayısının hiç bir önemi olmadan tek bilgisayar render yaptırılır, veya bir çok kamera’nız olduğu zaman ise bilgisayar sayısı kadar render işlemi başlar ve her bilgisayar tek bir kamera’yı render yapar.

Include Map : Bu seçeneği seçmeniz durumunda sahnenizde kullanmış olduğunuz map’ler render dosyasının içine dahil edilerek gönderilir ve render sonucun da  map hatası almamış olursunuz ama ama seçmeden gönderir iseniz her bilgisayara mapleri tek tek kopyalamanız gerekir.

Rendered Frame Window : Bu seçeneği seçmeniz durumun da render işlemini izleyebilirsiniz.

Initially Suspended : Bu seçeneği seçmeniz durumunda ise göndermiş olduğunuz render işlemi beklemeye alınır.

Server Usage : Bu alan size hangi bilgisayarlara veya bilgisayar gruplarına aynı an da farklı render işlemlerinizi yaptırmanızı sağlar.

Path File : Bu alan render işlemi için farklı bir yol göstermenize olanak sağlar.

Status : Bu alan tüm ayarlarınızı yaptıkdan sonra render işleminin bilgisayarlara gönderim aşamasını size gösterir.Submit butonuna tıkladığınız andan itibaren render işleminin gönderimi başlar.

All Servers : Bu alan da  render işlemini yapacak olan bilgisayarların listesi gözükür ve 3 renk de mesaj verirler ;

Yeşil : Render’a hazır anlamındadır.

Sarı : Meşgul veya render yaptığını belirtir.

Kırmızı : Hata verdiğini gösterir.

Hemen altında yeralan alanda ise o an render da olan işlerinizin listesi çıkar.